Cancerul de piele afectează an de an peste 3 milioane de persoane, la nivel mondial, cele mai multe dintre cazuri fiind cauzate de expunerea la razele ultraviolete. De aceea, protecția solară este vitală, de fiecare dată când mergem la plajă.


Ce sunt razele UVA și razele UVB?
Razele UVB reprezintă un procent de 5% din razele ultraviolete care ajung pe pământ. Pătrund în celulele pielii, fiind responsabile de arsurile solare, dar și de apariția cancerului de piele. Restul de 95% din razele ultaviolete care ajung pe pământ sunt cele UVA. Și acestea pot cauza cancer de piele, dar și îmbătrânirea prematură (duc la apariția ridurilor și scad elasticitatea pielii) și alergii solare. Acestea pot afecta pielea chiar și în zilele noroase, căci trec prin plafonul de nori.
Când să ne expunem la soare?
Expunerea la soare trebuie să aibă loc până în ora 10:00 și după ora 16:00, când razele ultraviolete nu mai sunt atât de puternice. Dacă rămâi pe plajă și în intervalul 10:00-16:00, ai grijă să stai sub o umbrelă.
De câte ori aplicăm cremă de protecție?

La Roche Posay Anthelios
Cremă de protecție solară trebuie aplicată cu 30 de minute înainte de a merge la plajă, ca să aibă timp să între în piele. De asemenea, trebuie aplicată după fiecare baie în mare.
Atât timp cât stăm la plajă trebuie să reaplicăm crema la fiecare 2 ore, astfel încât pielea să aibă toată protecția de care este nevoie. Crema de protecție trebuie să ofere protecție atât contra razelor UVB, cât și contra razelor UVA. Gradul de protecție SPF trebuie să fie mai mare de 30,astfel încât să fie și eficient.
La fel de importantă este și protecția de după soare, de aceea trebuie aplicată loțiune special concepută în acest sens.
O altă măsură de protecție este hidratarea, căci ajută pielea să își mențină elasticitatea. Trebuie să bei minimum opt pahare de apă pe zi și să eviți băuturile diuretice, alcoolul și cafeaua în exces.
Expunerea la soare fără să aplici creme de protecție crește gradul de risc pentru melanoma. Când pleci în vacanță, asigură-te că ai în bagaj cremă de protecție adaptată tipului tău de piele, loțiune de după plajă, dar și ochelari de soare. O loțiune de calmare a arsurilor solare este, de asemenea, utilă. Dacă folosești produse cosmetice, este ideal să optezi pentru cele care oferă protecție SPF.

Vichy solare oferte
Atenție sporită privind protecția alunițelor
O persoană care are mai puțin de 40 de alunițe nu are un grad de risc în ceea ce privește cancerul de piele. Însă lucrurile se schimbă dacă pe corp sunt mai mult de 50 de alunițe. În acest caz, gradul de pericol crește. De aeea, este important să utilizezi de fiecare dată cremă de protecție. O altă măsură de siguranță este purtarea de haine care să acopere pielea, cât și a unei pălării.
O aluniță care își schimbă culoarea, care devine asimetrica, are margini neregulate, sângerează sau are diametrul mai mare de 6 mm poate să fie periculoasă. Dacă observi o astfel de schimbare, este important să mergi cât mai repede la un control la medicul de familie sau la dermatolog. Dacă melanomul este descoperit în faze incipiente, rata de vindecare este de peste 90%.

Ai grijă de pielea ta!