În așteptarea soarelui și mai ales a vacanțelor la mare, la soare, este important să te protejezi cât mai bine de efectele negative ale razelor ultraviolete. Produsele cosmetice de protectie solară acționează ca un scut împotriva razelor ultraviolete (UV) periculoase ale soarelui în două moduri: unele reflectă razele UV departe de corp, altele le absorb înainte de a ajunge pe pielea ta.

Acum câțiva ani, alegerea unui bun produs de protecție solară a constat doar în urmărirea unui factor de protecție solară ridicat (SPF) – care arăta cât de bine ne protejează împotriva razelor UVB, cauzatoare ale cancerului de piele. Cercetarea a arătat că și razele ultraviolete A (UVA), cresc de asemenea riscul de cancer de piele. În timp ce razele UVA nu provocă arsuri, pătrund adânc în piele și pot cauza riduri. Agenția pentru Protecția Mediului estimează că până la 90% din modificări ale pielii asociate cu înaintarea în vârstă sunt într-adevăr cauzate de expunerea, de-a lungul timpului, la razele UVA.

În mod evident, este nevoie de un produs de protecție multi-spectru pentru UVB și UVA. Ingredientele cu spectru larg includ benzofenone (oxybenzone), cinamați (cinnamate octylmethyl și cinoxate), sulisobenzone, salicilați, dioxid de titan, oxid de zinc, avobenzone (Parsol 1789) și ecamsule (Mexoryl SX).

Ce să alegi? 

SPF 15 sau mai mare pentru protecție UVB. Factorul SPF arată cât de eficientă este protecția solară în prevenirea arsurilor solare cauzate de razele UVB. Dacă în mod normal pielea ta se arde la soare în 10 minute, SPF 15 multiplică acest timp de 15 ori, ceea ce înseamnă că vei fi protejat până la 150 minute înainte de a suferi arsuri solare. Pentru marea majoritate a oamenilor, SPF 15 este bun, spune prof. Leffell. Persoanele care au pielea foarte albă, un istoric familial de cancer de piele sau alte boli de piele, cum ar fi lupus, ar trebui să ia în considerare un SPF 30 sau mai mare.

Ține minte că un SPF mai mare, crește foarte puțin beneficiul față de SPF 15: contrar a ceea ce s-ar putea crede, SPF 30 nu este de două ori mai puternic decât SPF 15. SPF 15 filtrează 93% din razele UVB, iar SPF 30, 97%.

Protecție UVA.

Nu există nici o evaluare ca să-ți spun cât din razele UVA sunt blocate de un produs cosmetic, spune Leffell. Deci, atunci când vine vorba de protecția UVA, trebuie să se acorde o atenție ingredientelor.

Calitatea de ”rezistent la apă” oferă o protecție timp de 40 de minute. După acest timp, trebuie să aplici din nou loțiunea de plajă.

Pielea sensibilă a bebelușilor și copiilor este ușor iritată de chimicalele din produsele de protecție solară pentru adulți. Evită și produsele de protecție solară cu acid para-aminobenzoic (PABA) și benzofenone, cum ar fi dioxybenzone, oxybenzone, sau sulisobenzone. Produsele de protecție solară pentru copii folosesc ingrediente mai puțin probabil iritante, cum ar fi dioxid de titan și oxid de zinc. Spre deosebire de ingrediente chimice, acestea protejează pielea bebelușilor, fără a se absorbi.

Persoanele care au pielea sensibilă sau care suferă de acnee rozacee, pot, de asemenea, beneficia de utilizarea produselor de protecție solară concepute pentru copii. Daca ai pielea iritată sau alergică, evită produsele de protecție solară cu alcool, parfum sau conservanți.

Variante naturale de protecție împotriva razelor UV sunt și uleiurile vegetale.

11128952_10152965147364232_1174251333_n

 

Uleiul din germeni de grâu

Uleiul din germeni de grâu este în primul rând cunoscut ca o sursă excelentă de vitamina E, care are multiple beneficii pentru piele. Vitamina E este un antioxidant puternic, așa că ajută la prevenirea daunelor UV. Factorul de protecție solară (SPF) estimat este 20. Uleiul din germeni de grâu este, de asemenea, utilizat extern pentru afecțiuni ale pielii cum ar fi eczeme, psoriazis și pentru pielea foarte uscată și pentru a ajuta la accelerarea procesului de vindecare pentru iritații ale pielii, contuzii și arsuri datorită conținutului ridicat de vitamina E. Nu are practic nici un miros și este mai puțin vâscos decât cel de morcov sau argan.

Uleiul din semințe de morcov

Uleiul din semințe de morcovi este bogat în caroten și vitamina A. Acesta oferă, de asemenea, un nivel destul de ridicat de protectie solară naturală. Estimarea pentru acest ulei este că poate oferi un SPF „30”, un adevărat rival pentru cremele chimice de protecție solară.  Dă un aspect frumos pielii, bronzat, datorită stimulării de melanină la nivelul pielii. De asemenea, este adesea folosit pentru a ajuta la tratarea eczemelor, și poate fi de ajutor în tratarea problemelor de vârstă, probleme ale pielii (pete, riduri) datorită capacităților sale antioxidante și hidratante, intensive. Se poate simți un pic greu pe piele, făcându-l ideal pentru tenul matur. Această densitate, probabil, explică de ce este unul dintre cele mai eficiente uleiuri naturale de protecție solară.

Uleiul din semițe de zmeură

Ulei de zmeură are un SPF ridicat, estimat de 30-50. Este bogat în vitaminele A și E care ajută în rezolvarea problemelor  pielii mature; conține un nivel ridicat de acid alfa-linolenic, rol anti-inflamator.

Alte uleiuri cu SPF 10 sau mai mic, indicate pentru pielea mai bronzată:

Ulei de macadamia  – SPF 6, găsești aici
Ulei de avocado  – SPF 4-10 găsești aici
Ulei de măsline – SPF 2-8
Unt de Shea – SPF 3-6
Ulei de migdale – SPF 5. mai multe variante găsești aici
Ulei din semințe de susan  – SPF 4
Ulei din semințe de cânepă – SPF 6. variante găsești aici
Ulei de jojoba – SPF 4
Ulei de cocos – SPF 2-8. pe alese, aici

Poți prepara și singur propriul ulei de protecție solară. Uleiurile le găsești  în drogherie, iar dacă vrei să adaugi și oxid de zinc, trebuie să mergi la o farmacie cu laborator. Iată și rețeta gata în câteva minute:

Ai nevoie de:

A. 1/2 ceașcă ulei de migdale sau de avocado sau ulei de măsline   278416_238204956203839_4785689_o
A. 2 linguri unt de shea 
A. 1/4 cană ulei de cocos
B. 2 linguri de oxid de zinc (non-nano, SPF 20 +) (opțional)
C. 10 picături de ulei din semințe de morcov (SPF natural 30-40)
C. 10 picături de ulei esențial de smirnă
C. 25 picături ulei esential de lavandă
C. 10 picături extract de vanilie (opțional)

Combină ingredientele din faza A, într-un  borcan de sticlă mai mare. Umple cu apă o cratiță medie aproximativ 1/3 din volumul său adu-o la  foc mediu. Pune borcanul cu faza A în cratiță. Amestecă din când în când pentru a încorpora ingredientele. Când untul de shea si uleiul de cocos s-au topit, adaugă oxidul de zinc și amestecă bine. Într-un flacon cu pompiță picură uleiurile esențiale si extractul de vanilie, iar când amestecul din faza A (A și B dacă ai folosit și oxid de zinc) s-a răcit adu-l peste amestecul din faza C.  Agită înainte de fiecare folosire. Acest ulei are o valabilitate de 6 luni.

Sănătate!
farm. Adriana Ghiță

surse pentru acest articol: http://www.webmd.com/beauty/sun/whats-best-sunscreen
http://blogs.naturalnews.com/12-non-toxic-natural-oils-act-sunscreen-layer/